top of page

CONTACT

Je gegevens zijn verzonden!

  • Wat is EMSA Antwerpen?
    EMSA Antwerpen is een vereniging van studenten geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. EMSA staat voor de European Medical Student’s Association. EMSA Antwerpen is een lokale afdeling van EMSA Europe. Wij houden ons bezig met de organisatie van verschillende activiteiten om geneeskunde dichter bij het volk te brengen. Zo organiseren we symposia, een studentencongres, Teddy Bear Hospital en nog vele andere projecten. Daarnaast heb je de kans om via EMSA deel te nemen aan verschillende nationale en internationale activiteiten. Omdat wij ook belang hechten aan toekomstige studenten geneeskunde, organiseren we workshops ter voorbereiding van het toelatingsexamen. Tijdens deze 7 zaterdagen proberen we jullie zo goed mogelijk te helpen met jullie voorbereiding op het toelatingsexamen.
  • Wat houdt het voorbereidingstraject toelatingsproef in?
    EMSA organiseert in samenwerking met de faculteit geneeskunde en diergeneeskunde van de universiteit Antwerpen een vernieuwde voorbereidende cursus voor het toelatingsexamen geneeskunde, tandheelkunde en diergeneeskunde. Deze cursus bestaat uit een online pakket en 7 Workshops op de campus van de UA. Dit is nog niet alles. Bij deze cursus bieden we je ook nog een gratis oefenbundel aan vol met oefeningen van het toelatingsexamen van vorige jaren en van olympiades. Wat moet je kennen en kunnen voor het toelatingsexamen? Het leerstofoverzicht voor het toelatingsexamen vertelt je wat je moet kennen. Het is belangrijk om de leerstof van de wetenschapsvakken wiskunde, chemie, fysica en biologie uit het secundair onderwijs opnieuw bij te spijkeren of zelfs opnieuw in te studeren, zeker als je in het middelbaar maar een beperkt pakket wetenschappen kreeg. Maak je ook vertrouwd met medische teksten, zoals die uit het Tijdschrift voor Geneeskunde. Inhoud cursus Online pakket Dit online pakket is opgebouwd uit kennisclips, waarin de leerstof per onderwerp toegelicht wordt. Je dient deze kennisclips te bekijken ter voorbereiding van de Workshops. Workshops De workshops zullen fysiek doorgaan op campus drie eiken. Er zijn 7 Workshops: Wiskunde, Fysica, Biologie, Chemie, VAARDIG + CLEAR en een proefexamen. Deze zullen georganiseerd worden op 7 zaterdagen tussen februari en april. Tijdens deze lessen zullen de docenten de moeilijke punten van de theorie nog eens bondig uitleggen, oefeningen gezamenlijk oplossen, waarbij de nadruk ligt op de oplossingstechnieken en jullie vragen beantwoorden. In de workshop CLEAR oefen je vaardigheden die je als arts nodig hebt om goed te communiceren met patiënten. In de workshop VAARDIG oefen je technieken om vragen bij medische teksten te beantwoorden. Oefeningenbundel Verder bieden we een gratis oefenbundel aan vol met oefeningen om het toelatingsexamen in te oefenen. De oefeningenbundel bevat oefeningen van de toelatingsexamens van de voorbije jaren en van olympiades. Iets over ons Deze voorbereidende cursus is gemaakt door studenten van de studentenvereniging EMSA. De kennisclips op het online platform zijn opgesteld en opgenomen door studenten geneeskunde. Deze studenten hebben allemaal zelf het toelatingsexamen in een recent verleden afgelegd. Zij weten dus als geen ander hoe jij je het beste voorbereidt! Dit was nooit mogelijk zonder de hulp van de faculteit Geneeskunde van de UA. Door de laagdrempeligheid tussen studenten en professoren geneeskunde zal er altijd een goede samenwerking mogelijk zijn. Verder worden de workshops zelf gegeven door experts: een mix van professoren en leerkrachten wetenschappen. Interesse in deze cursus? Het totale pakket kost slechts 40 euro. Concrete informatie Uren: voormiddag van 09.00 tot 12.00, namiddag van 13.00 tot 16.00. Prijs: 40 euro
  • Wanneer openen de inschrijvingen van de workshops?
    De registraties van de workshops openen dit jaar op 1 november 2024. Vanaf dan is het mogelijk om je in te schrijven.
  • Tot wanneer kan ik het totaalpakket bestellen?
    Je kan het pakket bestellen tot 30 juni 2025 of tot het maximaal aantal inschrijvingen bereikt is.
  • Waar en wanneer vinden de workshops plaats?
    Alle workshops zullen plaatsvinden in Gebouw Q, Aula Fernand Nedée op campus Drie Eiken. (Universiteitsplein 1, 2610, Wilrijk) Er zijn 7 Workshops: 1/2: Roberta Johnson, fysica 1 (voormiddag) 15/2: Gunter De Win + Johan Wens, Vaardig (voormiddag) en Kristin Van den bogerd, Clear (namiddag) 8/3: Stijn Symens, wiskunde (volledige dag) 29/3: Jeroen Verhaeghe, fysica 2 (volledige dag) 5/4: Bart Tambuyzer, chemie 1 (voormiddag) 12/4: Bart Tambuyzer, chemie 2 (volledige dag) 26/4: Arvid Suls + collega, biologie (volledige dag) Uren: voormiddag van 09.00 tot 12.00 en namiddag van 13.00 tot 16.00.
  • Kan je je ook voor 1 dag inschrijven?
    Nee, je kan enkel inschrijven voor het volledige pakket. Je kiest zelf of je naar de workshops komt of niet.
  • Wat houdt de oefeningenbundel in?
    De oefeningenbundel bestaat uit ongeveer 250 pagina’s voorbeeldoefeningen over zowel KIW als generieke competenties. De oplossingen in de oefeningenbundel staan niet volledig uitgewerkt maar er is wel een oplossingssleutel met de juiste antwoorden (a,b,c of d). Voldoende oefeningen maken is cruciaal bij je voorbereiding op het toelatingsexamen. Het maken van de oefeningen in onze oefeningenbundel zal je dus zeker verder helpen met je voorbereiding op het toelatingsexamen!
  • Wat houdt het proefexamen in?
    Het proefexamen bestaat uit 40 voorbeeldvragen KIW. 10 vragen wiskunde, 10 vragen chemie, 10 vragen fysica en 10 vragen biologie. Dit is geen officieel examen en zal ook geen exacte kopie van het toelatingsexamen zijn, maar we doen ons uiterste best om het proefexamen zo representatief mogelijk op te stellen. Na het proefexamen krijg je de uitgewerkte oplossingen van de vragen.
  • Kan ik een oefeningenbundel thuis opgestuurd krijgen?
    Nee, de oefeningenbundel kan je gewoon downloaden op het online platform.
  • Geven jullie ook individuele bijlessen?
    Wij geven geen individuele bijlessen.
  • Zijn het volgen van de workshops een garantie op slagen?
    Er bestaat geen magische voorbereidingsmethode die 100% garantie geeft op slagen voor het toelatingsexamen. Het volgen van de workshops is dus geen absolute garantie op een succesvol examen. Wij hopen wel dat jullie dankzij het volgen van de workshops een beter beeld hebben over welke delen van de leerstof jullie al onder de knie hebben en voor welke delen jullie nog een extra inspanning moeten doen. Dankzij onze oefeningenbundel beschik je over zeer veel oefeningen, het maken van oefeningen is cruciaal bij je voorbereiding. De oefeningenbundel zal je hier zeker bij verder helpen!
  • Hebben jullie nog andere tips en tricks om te slagen voor het toelatingsexamen?
    Iedereen heeft een beetje een andere aanpak bij zijn voorbereiding voor het toelatingsexamen en wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de andere persoon. Hieronder geven we enkele tips, maar spreek ons tijdens de workshops zeker aan om nog wat extra tips en tricks te horen. Wij hebben tot slot ook allemaal meegedaan aan het toelatingsexamen en ons hiervoor voorbereid. Spreek ons dus gerust aan over wat ons het meest heeft geholpen tijdens de voorbereiding! Enkele algemene tips: Doe mee aan de olympiades (wiskunde, biologie, fysica, chemie). Maak oefeningen uit de voorgaande olympiades, dit zijn ook steeds meerkeuzevragen en deze vragen zijn soms gelijkaardig aan vragen op het toelatingsexamen. De vragen van de eerste rondes van de voorbije jaren zijn allemaal online te vinden. www.vonw.be Bekijk het leerstofoverzicht aandachtig en probeer gericht te oefenen op de delen die je minder goed onder de knie hebt. toelatingsexamenartstandarts.be Lees enkele artikels uit het “Tijdschrift voor Geneeskunde”, dit zijn meestal relatief eenvoudige Nederlandstalige artikels over medische onderwerpen. Je krijgt een gelijkaardige tekst op het examen. Dus het kan nuttig zijn al een aantal soortgelijke teksten te hebben gelezen. Op www.usolvit.be kan je kwalitatieve oefeningen terugvinden. Vraag hulp van je leerkrachten bij moeilijke oefeningen. Schrijf je op tijd in voor het toelatingsexamen!
  • Ik heb nog een andere vraag over de workshops?
    Voor andere vragen kan je ons steeds contacteren via volgend emailadres: workshops@emsa.be. Ons workshopsteam doet hun uiterste best om zo snel mogelijk te antwoorden.
bottom of page